Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sätt lås på båttoaletten, så slipper du bygga om!

23 februari 2014 – 17:06 2 kommentarer

groda_toa

Allt fler båtägare har börjat gruva sig inför en dyr ombyggnad av båten för att sätta in toatank och dessutom en däcksgenomföring för att kunna tömma tanken vid en tömningsstation.

På Kryss har lusläst de nya reglerna: Förbudet gäller att du inte får tömma urin och fekalier i sjön genom att pumpa ur toaletten. ​Men du kan istället låta bli att använda toaletten ombord!

På så sätt krävs ingen ombyggnad. Välj i stället att gå på toaletter i land; gästhamn och bajamajor. Eller använd biopåsar som sedan slängs på sopstation eller grävs ner i land är några av många fungerande alternativ.

Dessa uppgifter bekräftas av samordnare Lina Petersson på Transportstyrelsen och kan göra stor skillnad för de uppskattningsvis 60 000 fritidsbåtar som ännu saknar toatank och alltså kan slippa en dyrbar ombyggnad.

Förbudet har förts in i en föreskrift som träder i kraft 1 april 2015. Förbudet gäller hela Sveriges sjöterritorium, längs hela Sveriges kust, i alla sjöar och inre vattendrag. De enda fritidsbåtar som undantas är de som k-märkts av Statens maritima museer, som alltså får fortsätta att använda toaletten ombord och tömma i vattnet.

Självklart ska nya tydningen av reglerna inte innebära att vi båtägare fortsätter att pumpa ut vår skit i sjön utan det personliga ansvaret finns kvar – vi vill alla ha en bättre miljö i våra vatten där vi badar, fiskar och tillbringar vår fritid.

I På Kryss 3-2014 (i kiosken 1 april) kan du läsa mer om hur tanktömningsförbudet kan komma att påverka dig …

2 kommentarer »

  • Bo Hoffsten skriver:

    Hej alla båtfixare

    Det känns som lite synd att begränsa båtlivet med ett hänglås på toaletten. Många är nog de som vill kunna använda bekvämlighetsinrättningen ombord i sin båt. Det är trots allt inte så besvärligt att fixa till det, ens i en äldre båt.

    Jag håller på att bygga om min båttoalett till tömning från däck. Lite special kanske man kan säga att det blir eftersom Tanken är skräddarsydd med renspolningsmöjlighet från däck med en extra däcksförskruvning. Dessutom placerar jag sugtömningsröret rakt ovanför en specialtillverkad bottengenomföring som bottenkranen sitter på. Båten är en Lady Helmsman från 1976, så utrymmet är begränsat. Trots detta blir septitanken 117 liter stor till skillnad mot den gamla som var på 35 liter. Det blir självfallet självfall eftersom pumpar och trevägskranar av plast tenderar att läcka odör.

    För att lyckas med detta projekt har jag rivit ur i stort sett hela toalettutrymmet. Visst, det är en del jobb men när det är klart lär det komma att fungera i många år. Just detta att ta till ordentligt med tankstorleken tror jag är själva grejen. Hur tråkigt skulle det inte bli att behöva lämna fina viken bara för att åka och tömma tanken?

    Det verkar vara många som är inblandade i detta dilemma, nu med de nya reglerna. Själv har jag planerat för denna ombyggnad i bortåt fem år, så jag hoppas att det kommer att bli bra.

    För att återknyta till hänglåset: Tänk på att i många länder krävs att man kan låsa sjö-avloppet för att undvika oavsiktilig tömning i sjön.

    Vänlig hälsning

    Bo Hoffsten

    Västervik

  • Ove skriver:

    Obs PortaPotti och liknande är INTE tillåtna om dom inte töms på tömningsstationerna. Fick detta bekräftat på mässan i Göteborg. Detta kommer myndigheterna att kontrollera vid toalett och båtfylleri kontrollerna!

    Däremot är en vanlig potta och/eller toaletthink med sits inte förbjudet, bara att hälla ut över sidan oberoende var man är.

    Likaså är det tillåtet att ställa sig vid relingen, eller hänga i pulpit. En toarulle fäst m pulpithållare räknas inte som fast toalett installation.