Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: Våra grannländer

Långfärd »

[25 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Exklusiv systerklubb i Finland

Sjöbjörnarna del 1
Skulle du vilja vara med i en förening som det kostar 37 000 kronor att ansluta sig till och cirka 2 000 kronor i avgift varje år? Dessutom förutsätts att du deltar i arbetsdagar och ställer upp som funktionär under en tid. 2 700 finländare med cirka 1 200 inregistrerade båtar tycker det är en god idé. De är medlemmar i Sjöbjörnarna. Genom medlemskapet har de tillgång till föreningens 29 välordnade naturhamnar, främst i den finska skärgården.
För att ta reda på mer om Sjöbjörnarna bjöds jag in till deras hamn Lillholmen …

Långfärd, Läsvärt »

[25 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Sjöbjörnarna skyddar naturen och vattnet

Sjöbjörnarna: del 2
Sjöbjörnarnas miljökommitté har arbetat sedan början av 1990-talet. Där finns experter av olika slag som arbetar med miljöfrågor i yrkeslivet. Även en författare och journalist som har hjälpt till att förmedla budskapen finns med.
Miljökommittén har arbetat med vattenkvalitén i hamnarna. Man såg att kvalitén på vattnet blev allt sämre, och även i Östersjön. Man ville göra något åt det. Med start 1996 har vattenprover tagits varje år under högsommaren i hårt belastade hamnar med dålig vattencirkulation. Prover tas även i vattnen utanför hamnarna, för att jämföra med normalnivån …

Läsvärt »

[6 Maj 2010 | 1 Kommentar | ]
Är du en UFSare?

Om du är en UFSare, då vet du redan vad som stod i förra veckans Underrättelse För Sjöfarten(UFS) nr 303. Bland annat fanns det följande information att läsa: Hållö Fyr på Västkusten kommer vara släckt mellan maj och augusti på grund av underhållsarbete. De svenska sjökorten över Öresund innehåller fel i djupinformationen över det danska vattnet.
Vi ringde upp redaktören för UFS, Svante Håkansson och frågade om hur omfattande felen i djupinformationen är. – Det är inte enbart djupinformationen, utan även en del utprickning som är korrigerad. Djupkorrigeringarna är gjorda innanför …

Långfärd »

[19 Feb 2010 | 8 Kommentarer | ]
Segla till Ryssland – del 2

I På Kryss nummer 2-2010 finns en läsvärd artikel av Per Wennergrund om att segla till Ryssland och S:t Petersburg. I artikeln finns en mängd praktisk information om hur det går till att segla dit och där, men allt fick inte plats i papperstidningen. Här är del två med information.

Långfärd, Läsvärt »

[19 Feb 2010 | Inga kommentarer | ]
Mer om Ryssland – del 1

I På Kryss nummer 2-2010 finns en läsvärd artikel av Per Wennergrund om att segla till Ryssland och S:t Petersburg. I artikeln finns en mängd praktisk information om hur det går till att segla dit och där, men allt fick inte plats i papperstidningen.