Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: väder

Löpsedel, Nyheter »

[13 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Risk för supercyklon försenar starten i Auckland

Starten för den femte etappen i Volvo Ocean Race till Itajaí, Brasilien, har skjutits upp minst 24 timmar på grund av att en potentiell supercyklon hotar starten i Auckland, Nya Zeeland.

– Säkerheten går först, säger Volvo Ocean Race VD Knut Frostad.

– Vi tar detta beslut eftersom vi ännu inte vet vilken väg den tropiska cyklonen kommer att ta. Den är ovanligt stor och den ligger helt enkelt i vägen för våra seglare.

Nyheter »

[13 Aug 2013 | Inga kommentarer | ]
Dags att anmäla sig till sjöväderkurs

Fortfarande vill vi klamra oss fast vid sommaren, men innan vi vet ordet av är det höst. Passa på att redan nu anmäla dig till den webbaserade ”Sjöväderkurs på nätet” med meteorologen och seglaren Anders Ljungkvist som startar den 5 oktober och pågår i tre veckor fram till 25 oktober. Efter kursen ska du kunna använda Internet på ett effektivare sätt och ha en djupare förståelse för vädret och de mekanismer som styr detta.
Detta är den åttonde kursen som Kryssarklubben genomför med Anders Ljungkvist och den förra blev snabbt fulltecknad. Passa …

Läsvärt »

[27 Jul 2010 | Inga kommentarer | ]
Kustvädret för IPhone

Sjöräddningssällskapet lanserade idag en vädertjänst med detaljerade väderprognoser med vind, vågor, och strömuppgifter. Det finns också information om vattenstånd och vattentemperatur. Du kommer också att kunna se bilder av hur havet ser ut vid olika vindstyrkor, vilket är en unik tjänst. Sjöräddningssällskapet vill öka säkerheten på sjön och därför kostar det inget att ladda ner applikationen. Tyvärr finns tjänsten bara för IPhone, och är alltså inte tillgänglig för andra mobiltelefoner.
Vill du läsa mer om tjänsten, och ladda ner applikationen hittar du informationen här.
/Stina Jansson

Läsvärt »

[15 Jul 2010 | Inga kommentarer | ]
Algblomning och toxiner

Under gårdagen observerade Kustbevakningens flygplan ett algbälte sydost om Öland, norra Midsjöbankarna och vid Hoburgen. Enligt SMHI finns det tydliga ytansamlingar av alger i stora delar av södra Östersjön, samt i Finska viken. Är årets algblomningen som ger grumligt vatten och risk för sjukdom igång på riktigt? Det vet inte experterna helt säkert , för det beror bland annat på hur vindarna blåser. Under sommaren brukar blomningar av cyanobakterier, även kallade blågrönalger uppstå. De är egentligen ett slags bakterier, men deras många likheter med alger gör att de brukar räknas …

Läsvärt »

[15 Jun 2010 | Inga kommentarer | ]
ViVa för uppdaterat väder

Sjöfartsverket bjuder numera oss alla på uppdaterad information om vind- och vattenförhållanden i Sverige genom IT-systemet ViVA. De 60 mätstationer som finns runt våra kuster från Brofjorden på Västkusten till Kalix i Bottenviken och i Vänern fjärravläser informationen kontinuerligt för Sjöfartsverkets eget bruk, och samlas i ViVa. I dagsläget är systemet under uppbyggnad och versionen som ligger ute är en testversion.
Genom att du gå in på den aktuella hemsidan och föra muspekaren över det aktuella området får du upp namnet på de mätstationer som finns i närheten. Genom ett …