Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: tips

Löpsedel, Nyheter »

[15 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Stölder av båtmotorer fortfarande vanligast

Stölder av båtmotorer har minskat något det senaste året men är fortfarande den vanligaste orsaken när det kommer till skador kring båt visar statistik från Länsförsäkringar. Polisanmälan av stölderna ökar vid början och slutet av båtsäsongen och de flesta som drabbas har båten ståendes långt från sitt permanenta boende.

Löpsedel, Nyheter »

[5 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Nytt utbildningsmaterial om nedskräpning

Håll Sverige Rent har, i samarbete med Studiefrämjandet, tagit fram ett nytt utbildningsmaterial till filmen ”Strömmar av plast”. I filmen berättar Sveriges främsta forskare om plasten som fyller våra hav. Framför allt är det Bohuskusten som är drabbad och som idag är Sveriges mest nedskräpade kuststräcka. Med det nya materialet hoppas organisationen kunna uppmärksamma orsakerna till och effekterna av marin nedskräpning.

Löpsedel, Nyheter »

[8 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Bli en miljösmart båtägare med hjälp av ny sajt

På den nya sajten Båtmiljö.se får du som båtägare tips på miljösmarta lösningar för båtlivet. Tanken är att sajten ska fungera som en guide för alla båtägare och båtklubbar. Med rubriker som ”underhåll”, ”återvinning och avfall” och ”din guide i naturen” ska du snabbt kunna gå in och få svar på din fråga, oavsett om det gäller tips inför vårrustningen eller om du behöver ta reda på var närmaste sopsorteringsstation finns när du är ute och seglar på semestern.

Nya prylar/båtar »

[4 Maj 2011 | Inga kommentarer | ]
Lågfriktionstejp

En tjock, hållfast och framförallt glatt tejp kan användas överallt ombord där man har friktion – ett nerdraget fall som gör fula märken på överbyggnaden eller för att minska gnisselljudet i halkipen från förtöjningstamparna.
Materialet är UHMWPE, som närmast kan uttydas ultra-high molecular weight polyethylene film, är en tejp som är tjock och fäster på alla släta underlag och har länge använts på tävlingsbåtar för en rad olika ändamål.
Testat
Jag har använt denna typ av tejper sedan flera år och det är ett priseffektivt sätt att göra slitageskydd ombord och framförallt att …

Nya prylar/båtar »

[28 Feb 2011 | Inga kommentarer | ]
Så skapas en båt

I engelska båttidnignen Practical Boat Owner har man under 2010 haft en intressant artikelserie om hur det litet varv har konceptualiserat och konstruerat den traditionella båttypen Cornish Crabber 26.
Med sin gaffelrigg och klassiska linjer lär det aldrig bli någon storsäljare, men det är ett fascinerande projekt om hur man tar fram en ny båttyp, som är mycket väl värd att läsa för alla som är nyfikna på hur en ny båt kommer till. Författare är David Harding.
Sju delar finns nedladdningsbara som PDF:er.
Del 1: Birth of a new boat – PBO …

Läsvärt, Mitt På Kryss »

[20 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Utanpåglasögon

Solglasögon för närsynta kan koma i fler varianter. Antingen kan glasen slipas direkt eller så har man ett par slipade insatser som sitter innanför de yttre glasen.
Men det finns ytterligare alternativ. Från Olof Nordell kom följande tips:
 Polaroid solglasögon som sätts utanpå vanliga glasögon. De har breda skalmar och är gjorda för att sitta utanpå vanliga glasögon. Nackband ingår. Jag köpte mina i höstas (ca 600 kr hos en optiker) och använde dem i fjällen i påskas. Mycket bra även i starkt solljus. Jag har även fotokromatiska slipade solglasögon men Polaroidglasögonen är …

Löpsedel, Ombord »

[16 Apr 2010 | 1 Kommentar | ]
Vulkanaska går inte ihop med segelduk

Vad händer när molnet av ask från vulkanen på Island så småningom ramlar ner. Fastnar sotet på segel, kapell och båtar? Vilka akuta åtgärder behöver du som har segel på din båt tänka på nu och den närmaste tiden?
Jag ringde upp Jussi Santonen på UK Syversen i Göteborg och frågade vad vi som har segelbåtar med seglen påsatta skall tänka på just nu.
När det gäller dacronsegel går sotpartiklarna in mellan varpen och veften och ger bestående fläckar på seglen. Dessa fläckar är i princip omöjliga att få bort.
De flesta laminatsegel …

Nya prylar/båtar »

[8 Apr 2010 | Inga kommentarer | ]
Praktiskt med gänglåsning som stift

Att säkra muttrar och skruvar med gänglåsning (ej permanent) är en bra försäkring till färre problem och en liten flaska brukar alltid finnas ombord på Roobarb ute på längre seglingar.
Nu finns också gänglåsning i stiftform vilket gör det lätt att dra en skruv över pastan innan man drar dit den på plats. Blå stiftet med Loctite QuickStix 248 är en medelstark gänglåsning som hindrar skruvar att lossa från vibrationer, stötar och termisk expansion.
För säker mer permanent användning till rostfria skruvar bör man använda gröna Loctite 2701.
Ett stift med 9 gram …

Löpsedel, Nyheter »

[5 Mar 2010 | Inga kommentarer | ]
Bildserie: sjunken seglare i Göteborg

För ett par dagar sedan sjönk en stor ketch inne i Göteborgshamn. Vi har bilderna och en del förslag hur man kan undvika att det händer.
Ketchen, möjligen en Taiwanbyggd Morgan Out Island 41 enligt På Kryss Göteborgsbaserade skribent Lasse Fjelddahl, sjönk i tisdags efter att isen gått upp i den lilla hamnen vid Lindholmsdockan på Hisingen nära centrala Göteborg.
Orsaken var troligen att en slang till en genomföring tryckts av slangstosen på grund av expanderande is, eller till och med att själva metallen i genomföringen sprängdes av isen. Så länge isen …