Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: tips

Löpsedel, Nyheter »

[16 Maj 2015 | Inga kommentarer | ]
Glöm inte flytvästen!

Idag, lördagen den 16 maj, är det Internationella flytvästdagen. I en rad länder uppmärksammas därför nyttan av att använda flytväst. I Sverige kommer en rad båtorganisationer och myndigheter under ledning av Svenska Livräddningssällskapet att inför och under dagen på olika sätt sprida information om nyttan av att använda flytväst.

Läsvärt, Löpsedel »

[13 Maj 2015 | Inga kommentarer | ]
Se upp för linan därnere!

Inför sommaren vill Trafikverket påminna fritidsbåtsägare om linfärjornas särskilda omständigheter. En affisch har tagits fram för båtklubbar och andra intresserade att sätta upp. Huvudtipset är att inte passera förrän färjan lagt till för att undvika linan som löper i vattnet. Klicka för länk till affischen!

Löpsedel, Nyheter »

[30 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Nyköpt båt fördubblar skaderisken

Med en nyköpt båt är risken för skada dubbelt så stor som när man ägt en båt mer än ett år. Det visar skadestatistik från båtförsäkringsspecialisten Svedea. Det spelar dock ingen roll om båten är begagnad eller fabriksny utan den avgörande faktorn är om den är ny för ägaren.

Löpsedel, Nyheter »

[26 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Ny bottenfärg ska skapa mindre utsläpp

Problemet med båtbottenfärger som förgiftar haven kan vara ett steg närmare en lösning. Sveriges tekniska forskningsinstitut har nu tagit fram en ny färg som inte ska skada miljön – och som också håller havstulpanerna borta.

Löpsedel, Nyheter »

[15 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Stölder av båtmotorer fortfarande vanligast

Stölder av båtmotorer har minskat något det senaste året men är fortfarande den vanligaste orsaken när det kommer till skador kring båt visar statistik från Länsförsäkringar. Polisanmälan av stölderna ökar vid början och slutet av båtsäsongen och de flesta som drabbas har båten ståendes långt från sitt permanenta boende.

Löpsedel, Nyheter »

[5 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Nytt utbildningsmaterial om nedskräpning

Håll Sverige Rent har, i samarbete med Studiefrämjandet, tagit fram ett nytt utbildningsmaterial till filmen ”Strömmar av plast”. I filmen berättar Sveriges främsta forskare om plasten som fyller våra hav. Framför allt är det Bohuskusten som är drabbad och som idag är Sveriges mest nedskräpade kuststräcka. Med det nya materialet hoppas organisationen kunna uppmärksamma orsakerna till och effekterna av marin nedskräpning.

Löpsedel, Nyheter »

[8 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Bli en miljösmart båtägare med hjälp av ny sajt

På den nya sajten Båtmiljö.se får du som båtägare tips på miljösmarta lösningar för båtlivet. Tanken är att sajten ska fungera som en guide för alla båtägare och båtklubbar. Med rubriker som ”underhåll”, ”återvinning och avfall” och ”din guide i naturen” ska du snabbt kunna gå in och få svar på din fråga, oavsett om det gäller tips inför vårrustningen eller om du behöver ta reda på var närmaste sopsorteringsstation finns när du är ute och seglar på semestern.

Nya prylar/båtar »

[4 Maj 2011 | Inga kommentarer | ]
Lågfriktionstejp

En tjock, hållfast och framförallt glatt tejp kan användas överallt ombord där man har friktion – ett nerdraget fall som gör fula märken på överbyggnaden eller för att minska gnisselljudet i halkipen från förtöjningstamparna.
Materialet är UHMWPE, som närmast kan uttydas ultra-high molecular weight polyethylene film, är en tejp som är tjock och fäster på alla släta underlag och har länge använts på tävlingsbåtar för en rad olika ändamål.
Testat
Jag har använt denna typ av tejper sedan flera år och det är ett priseffektivt sätt att göra slitageskydd ombord och framförallt att …

Nya prylar/båtar »

[28 Feb 2011 | Inga kommentarer | ]
Så skapas en båt

I engelska båttidnignen Practical Boat Owner har man under 2010 haft en intressant artikelserie om hur det litet varv har konceptualiserat och konstruerat den traditionella båttypen Cornish Crabber 26.
Med sin gaffelrigg och klassiska linjer lär det aldrig bli någon storsäljare, men det är ett fascinerande projekt om hur man tar fram en ny båttyp, som är mycket väl värd att läsa för alla som är nyfikna på hur en ny båt kommer till. Författare är David Harding.
Sju delar finns nedladdningsbara som PDF:er.
Del 1: Birth of a new boat – PBO …

Läsvärt, Mitt På Kryss »

[20 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Utanpåglasögon

Solglasögon för närsynta kan koma i fler varianter. Antingen kan glasen slipas direkt eller så har man ett par slipade insatser som sitter innanför de yttre glasen.
Men det finns ytterligare alternativ. Från Olof Nordell kom följande tips:
 Polaroid solglasögon som sätts utanpå vanliga glasögon. De har breda skalmar och är gjorda för att sitta utanpå vanliga glasögon. Nackband ingår. Jag köpte mina i höstas (ca 600 kr hos en optiker) och använde dem i fjällen i påskas. Mycket bra även i starkt solljus. Jag har även fotokromatiska slipade solglasögon men Polaroidglasögonen är …