Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: segling

Löpsedel, Nyheter »

[26 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Seglarforum hoppas kunna inspirera

Svenska Seglarförbundet vill locka fler till segling och arrangerar i veckan fyra

stora medlemsträffar runt om i landet. Syftet är att diskutera idéer och informera

inför seglingsåret som kommer.

Långfärd, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter »

[24 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Fransk vinnare i ny kategori

Fem segelbåtar har utsetts i årets Yacht of the Year under mässan i Düsseldorf. Vinnare i den nya kategorin för långfärdsbåtar blev franska aluminiumseglaren Boréal 52.

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[18 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Sametinget satsar på segling

Sametinget följer i många andra organisationers och företags spår och använder segling för att inspirera till utveckling och skapa sammanhållning. Under sju dagar i sommar ska tjugo personer segla den 40 meter långa skonaren från Malmö till Tysklands nordkust.
Att man satsar på segling motiveras med att båten är ”en ovanlig plats” skriver Sametinget om projektet.
– En segelbåt är ju väldigt långt bort i från det man annars förknippar med det samiska, säger Adriana Aurelius som är Sametingets jämställdhetsutvecklare till Sveriges Radio.
På båten ska projektdeltagarna diskutera normer, genus och jämställdhet ur ett samiskt perspektiv.
Lovis har …

Löpsedel, Ombord »

[29 Okt 2010 | Inga kommentarer | ]
Seglarkollo för vuxna

Vi är med ombord som elever på en vuxenkurs. De längre vuxenkurserna går varje höst efter att ungdomarna åter börjat skolan. Och trots att regnbyarna ibland smattrar mot kajuttaket är det en härlig stämning ombord. Några i besättningen beslår förseglet klyvaren för att inte vinden ska få tag i duken medan andra hjälper till med förtöjningarna. Och om en stund ska styrman Catarina ha navigationslektion.
Seglingen började i Strömstad i norra Bohuslän. En efter en dök upp med sina mjuka väskor under eftermiddagen och bekantade sig med varandra. Åldersspannet är stort …

Nyheter »

[2 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Vill du bli en bättre seglare?

Har du blivit omseglad i sommar, trots ivrigt skotande, eller känner du att det är dags att utvecklas som seglare? Svenska seglarförbundet(SSF) vill att flera människor skall segla och vill också få fram flera aktiva kappseglare. SSF satsar därför på att utbilda segelbåtsägare att bli just bättre seglare. Man gör detta arbetet tillsammans med Promarina, som har ett antal gästhamnar på ostkusten. Om du kommer till någon av Pro marinas gästhamnar på ostkusten har du möjlighet att boka en Swe Sail Pro. Alla som är ett Pro seglar på landslagsnivå …

Mitt På Kryss »

[31 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Sänkbara båtar

Katamaranseglare Dag Sjögenbo skriver ett inlägg till På Kryss om fördelarna med att flerskrovsbåtar inte sjunker på samma sätt som en kölbåt.
Beträffande Micke Westins artikel i På Kryss nr 1/2010 om ”När båten börjar sjunka …”. Då önskar man att båten varit osänkbar.
Det är ytterst lovvärt att lära ut basfakta om när och hur en båt hamnar i risk att sjunka och vad man kan göra år saken. Men den viktigaste frågan saknas, nämligen valet av båt.
Jag anser att en båt som kan sjunka är en felkonstruktion.
Exemplen är åtskilliga. Bland …

Långfärd »

[27 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Sällskapsresa jorden runt

En del människor drömmer hela livet om att segla jorden runt med en bra båt, andra gör slag i saken och ger sig av nu under enklare former i tysthet. World ARC, rallyt jorden runt för fritidsbåtar öppnade under gårdagen anmälningslistan för rallyt som startar i januari 2012. Vill du segla i sällskap med andra, har tid och pengar, då är det kanske dags att anmäla sig.
Förutom tävlingsmomentet mellan de olika destinationerna är det arrangemang för att komma till platser som är svåra att få enskilda tillstånd att besöka, och …

Långfärd, Läsvärt »

[25 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Två skönheter till salu

Segelfartyget HMS Bounty, kopia av den ursprungliga Bounty från myteriet på Bounty och ketchen Gypsy Moth IV, Sir Francis Chichester yacht som han seglade ensam runt jorden 1966, är båda till salu just nu.
Gypsy Moth IV gjorde en andra jordenruntsegling, men gick på ett korallrev vid Rangiroa i Stilla havet 2006. Hon reparerades och fullföljde seglingen jorden runt. Hon har efter återkomsten till England legat i Cowes, där har stiftelsen UK Sailing Academy(UKSA) har haft hand om henne. UKSA har använt Gypsy Moth IV för att seglarkurser med ungdomar och …

Långfärd, Läsvärt »

[20 Feb 2010 | Inga kommentarer | ]
Tips om trimaraner

I artikeln om trimaraner i På Kryss nr 2-2010 skriver Anders Jangö om hur han fick lära om en del av vad han visste om segling när han gick från en 1970-talsbåt till en modern trimaran från 2000-talet. Anders har kompletterat artikeln med en kort guide med fler alternativ på trimaraner.