Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: segling

Löpsedel, Nyheter »

[27 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Fler kvinnor ska bli trygga båtförare

Att det är männen som står till rors framgick tydligt i den båtlivsundersökning som Svedea genomförde tidigare i år. För att bidra till ökad jämställdhet till sjöss och för att öka säkerheten ombord utlyser Svedea nu ett stipendium som ger åtta kvinnor möjlighet att gå en intensivkurs i att köra och handha båt.

Löpsedel, Nyheter »

[23 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Jämn etapp i Volvo Ocean Race: ”Alla har segerchans”

Under helgen har det skett flera positionsbyten i toppen på den fjärde sträckan i Volvo Ocean Race. Med mindre än en vecka kvar till målet i Auckland skiljer det knappt 15 sjömil mellan de fem första båtarna. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har ett litet övertag samtidigt som Team SCA tar in på täten.

– Alla har segerchans men det lag som hittar starkare vind först kommer att ligga riktigt bra till, säger Martin Strömberg.

Löpsedel, Nyheter »

[3 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Anna-Lena Elled ansluter till Team SCA

För första gången på tretton år kommer en svensk kvinna att delta i Volvo Ocean Race. Journalisten Anna-Lena Elled kommer att segla med Team SCA som Onboard Reporter i tävlingens fjärde etapp.

– Jag är redo och jag vet vad jag ger mig in på, säger hon.

Löpsedel, Nyheter »

[29 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Få segelbåtstillverkare på Båtmässan

Båtmässan i Göteborg är tillbaka och slår upp sina portar på lördag. Men den som hade hoppats på att hitta nya segelbåten på mässan har inte många alternativ att välja bland.

– Det finns alldeles för många mässor, man kan inte ställa ut på alla, säger Magnus Rassy, VD på Hallberg-Rassy.

På Båtmässan försöker man därför sätta fokus på segling på andra sätt.

Löpsedel, Nyheter »

[26 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Seglarforum hoppas kunna inspirera

Svenska Seglarförbundet vill locka fler till segling och arrangerar i veckan fyra

stora medlemsträffar runt om i landet. Syftet är att diskutera idéer och informera

inför seglingsåret som kommer.

Långfärd, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter »

[24 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Fransk vinnare i ny kategori

Fem segelbåtar har utsetts i årets Yacht of the Year under mässan i Düsseldorf. Vinnare i den nya kategorin för långfärdsbåtar blev franska aluminiumseglaren Boréal 52.

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[18 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Sametinget satsar på segling

Sametinget följer i många andra organisationers och företags spår och använder segling för att inspirera till utveckling och skapa sammanhållning. Under sju dagar i sommar ska tjugo personer segla den 40 meter långa skonaren från Malmö till Tysklands nordkust.
Att man satsar på segling motiveras med att båten är ”en ovanlig plats” skriver Sametinget om projektet.
– En segelbåt är ju väldigt långt bort i från det man annars förknippar med det samiska, säger Adriana Aurelius som är Sametingets jämställdhetsutvecklare till Sveriges Radio.
På båten ska projektdeltagarna diskutera normer, genus och jämställdhet ur ett samiskt perspektiv.
Lovis har …

Löpsedel, Ombord »

[29 Okt 2010 | Inga kommentarer | ]
Seglarkollo för vuxna

Vi är med ombord som elever på en vuxenkurs. De längre vuxenkurserna går varje höst efter att ungdomarna åter börjat skolan. Och trots att regnbyarna ibland smattrar mot kajuttaket är det en härlig stämning ombord. Några i besättningen beslår förseglet klyvaren för att inte vinden ska få tag i duken medan andra hjälper till med förtöjningarna. Och om en stund ska styrman Catarina ha navigationslektion.
Seglingen började i Strömstad i norra Bohuslän. En efter en dök upp med sina mjuka väskor under eftermiddagen och bekantade sig med varandra. Åldersspannet är stort …

Nyheter »

[2 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Vill du bli en bättre seglare?

Har du blivit omseglad i sommar, trots ivrigt skotande, eller känner du att det är dags att utvecklas som seglare? Svenska seglarförbundet(SSF) vill att flera människor skall segla och vill också få fram flera aktiva kappseglare. SSF satsar därför på att utbilda segelbåtsägare att bli just bättre seglare. Man gör detta arbetet tillsammans med Promarina, som har ett antal gästhamnar på ostkusten. Om du kommer till någon av Pro marinas gästhamnar på ostkusten har du möjlighet att boka en Swe Sail Pro. Alla som är ett Pro seglar på landslagsnivå …

Mitt På Kryss »

[31 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Sänkbara båtar

Katamaranseglare Dag Sjögenbo skriver ett inlägg till På Kryss om fördelarna med att flerskrovsbåtar inte sjunker på samma sätt som en kölbåt.
Beträffande Micke Westins artikel i På Kryss nr 1/2010 om ”När båten börjar sjunka …”. Då önskar man att båten varit osänkbar.
Det är ytterst lovvärt att lära ut basfakta om när och hur en båt hamnar i risk att sjunka och vad man kan göra år saken. Men den viktigaste frågan saknas, nämligen valet av båt.
Jag anser att en båt som kan sjunka är en felkonstruktion.
Exemplen är åtskilliga. Bland …