Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: säkerhet

Löpsedel, Nyheter »

[27 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Fler kvinnor ska bli trygga båtförare

Att det är männen som står till rors framgick tydligt i den båtlivsundersökning som Svedea genomförde tidigare i år. För att bidra till ökad jämställdhet till sjöss och för att öka säkerheten ombord utlyser Svedea nu ett stipendium som ger åtta kvinnor möjlighet att gå en intensivkurs i att köra och handha båt.

Löpsedel, Nyheter »

[26 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Stoppa båttjuven – såhär gör du

Båtsäsongen närmar sig och därmed ökar också stölderna av båtar, motorer och utrustning. Under 2014 minskade antalet anmälda båtmotorstölder något medan stölder ur och från båtar ökade med tolv procent. Motorer och elektronik går snabbt att stjäla och kan lätt avyttras på andrahandsmarknaden – men som båtägare kan du göra en hel del för att försvåra för tjuven.

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[11 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Stora skador i Egons spår – mer vind väntar

Stormen Egon orsakade omfattande skador för fritidsbåtsägare i delar av Sverige men inte minst i Danmark och Norge under helgen. Lågtrycken fortsätter att dundra fram över Atlanten och det kan bli rejält blåsigt även nu i veckan.

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[8 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Kräver nollvision för drunkningsolyckor

Förra året drunknade 137 människor i Sverige. Det är fler än på tolv år. Nu kräver Livräddningssällskapet en nollvision för drunkningsolyckor motsvarande Trafikverkets mål för döda i trafiken i Sverige och statliga MSB:s nollvision för dödsbränder.
Om utvecklingen för drunkningsolyckor hade motsvarat den inom trafiken ”hade antalet omkomna genom drunkning idag legat på cirka 80 personer. Vi hade sparat omkring 40 liv, varje år”, skriver Livräddningssällskapet i en debattartikel publicerad på sin webbplats och på DN debatt i dag.
I de konkreta förslag som organisationen föreslår ingår hårdare krav för uppföljning av simkunnigheten …

Löpsedel, Nyheter »

[3 Feb 2014 | Inga kommentarer | ]
Skippa pyrotekniken!

RYA (Royal Yacht Association) vill att MCA (Maritime & Coastguard Agency) ska ändra sina riktlinjer och godkänna moderna handhållna nödljus med laser som alternativ till traditionella nödbloss. I Storbritannien gäller för närvarande att om du har en båt på över 13,7 meter måste det finnas pyrotekniska nödbloss ombord. RYA menar att det idag inte finns några övertygande argument för att nödbloss skulle ha vara bättre än laserljus när det gäller att skicka ut nödsignal och visa sin position för sjöräddningen.
Detta, tillsammans med att man kan slippa kostnaden för att ta hand …

Ombord »

[21 Feb 2012 | Inga kommentarer | ]
Video: Crash Test Boat del 2

I På Kryss 2-2012 sammanfattar vi Yachting Monthlys serie arrangerade olyckor och hur lösningarna på dessa har varit. Att läsa om dem ger bara en del, medan att se experimenten på video ger mycket mer. De är samtliga mycket sevärda. Det här är andra halvan av videoserien.
Läs hela artikeln i På Kryss som kommer i brevlådorna runt 29 februari.
Vad gör man vid en explosion?

Hur fort går det vid en brand ombord?

 

Läsvärt, Ombord »

[20 Feb 2012 | 2 Kommentarer | ]
Video: Crash Test Boat

I På Kryss 2-2012 sammanfattar vi Yachting Monthlys serie arrangerade olyckor och hur lösningarna på dessa har varit. Att läsa om dem ger bara en del, medan att se experimenten på video ger mycket mer. De är samtliga mycket sevärda.

Läs hela artikeln i På Kryss som kommer i brevlådorna runt 29 februari.

Läsvärt, Nyheter »

[6 Sep 2011 | Inga kommentarer | ]
Tungt avhopp från Sjösäkerhetsrådet

Mats Rosander-Liew på Sjöfartsverket, som i många år jobbat med säkerhetsfrågor på sjön och med sjösäkerhetsrådet hoppar av projektet eftersom han inte tycker att Transportstyrelsen och nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tar dessa frågor på allvar och skär hela tiden i uppdraget och budgeten.
– Orsaken är att jag inte kan acceptera den marginalisering av båtlivsfrågorna som kontinuerligt genomförts sedan Transportstyrelsens tillblivelse. De insatser för säkrare båtliv, aktiviteter för påverkan av beteenden och attityder hos allmänheten som genom åren utförts i Båtlivssektionens och Sjösäkerhetsrådets regi har ifrågasatts och resurser både i form …

Löpsedel, Ombord »

[29 Apr 2011 | 1 Kommentar | ]
Jessica är frivillig sjöräddare

Nästan 2 000 frivilliga sjöräddare över hela landet är beredda att rycka ut när vi båtägare behöver hjälp. En av dessa är Jessica Nieminen.
Ombord  på motorbåt en som ligger och slår mot stranden försöker jag skapa mig en överblick. Det luktar rök, en av allt att döma chockad person pladdrar hysteriskt och det är mörkt i båten – våra pannlampor ger ett begränsat ljus. Det verkar finnas flera skadade personer ombord. Längst ner i båten hittar jag en äldre man som är kontaktbar men han verkar ha ont överallt. Jag …

Nyheter »

[25 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Ändrade planer för VTS Göteborg

Tidigare i veckan informerade Sjöfartsverket om att de stoppar beslutet att flytta VTS West Coast till Södertälje. Under våren beslutade Sjöfartsverket att flytta sin övervakningscentral (VTS) för Göteborgs hamn och skärgården runt omkring till Södertälje. Genom flytten skulle VTS-operatörernas roll ändras från en bestämmande roll till enbart en rådgivande, vilket naturligtvis skulle påverka säkerheten i hamnen. Ett antal av de fjorton anställda som berördes av beslutet har redan flyttat till Södertälje, och några har sagt upp sig. Under sommaren har bland annat Sveriges redarförening, rederiet Stena Lina och vd för …