Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: säkerhet

Löpsedel, Nyheter »

[3 Feb 2014 | Inga kommentarer | ]
Skippa pyrotekniken!

RYA (Royal Yacht Association) vill att MCA (Maritime & Coastguard Agency) ska ändra sina riktlinjer och godkänna moderna handhållna nödljus med laser som alternativ till traditionella nödbloss. I Storbritannien gäller för närvarande att om du har en båt på över 13,7 meter måste det finnas pyrotekniska nödbloss ombord. RYA menar att det idag inte finns några övertygande argument för att nödbloss skulle ha vara bättre än laserljus när det gäller att skicka ut nödsignal och visa sin position för sjöräddningen.
Detta, tillsammans med att man kan slippa kostnaden för att ta hand …

Ombord »

[21 Feb 2012 | Inga kommentarer | ]
Video: Crash Test Boat del 2

I På Kryss 2-2012 sammanfattar vi Yachting Monthlys serie arrangerade olyckor och hur lösningarna på dessa har varit. Att läsa om dem ger bara en del, medan att se experimenten på video ger mycket mer. De är samtliga mycket sevärda. Det här är andra halvan av videoserien.
Läs hela artikeln i På Kryss som kommer i brevlådorna runt 29 februari.
Vad gör man vid en explosion?

Hur fort går det vid en brand ombord?

 

Läsvärt, Ombord »

[20 Feb 2012 | 2 Kommentarer | ]
Video: Crash Test Boat

I På Kryss 2-2012 sammanfattar vi Yachting Monthlys serie arrangerade olyckor och hur lösningarna på dessa har varit. Att läsa om dem ger bara en del, medan att se experimenten på video ger mycket mer. De är samtliga mycket sevärda.

Läs hela artikeln i På Kryss som kommer i brevlådorna runt 29 februari.

Läsvärt, Nyheter »

[6 Sep 2011 | Inga kommentarer | ]
Tungt avhopp från Sjösäkerhetsrådet

Mats Rosander-Liew på Sjöfartsverket, som i många år jobbat med säkerhetsfrågor på sjön och med sjösäkerhetsrådet hoppar av projektet eftersom han inte tycker att Transportstyrelsen och nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tar dessa frågor på allvar och skär hela tiden i uppdraget och budgeten.
– Orsaken är att jag inte kan acceptera den marginalisering av båtlivsfrågorna som kontinuerligt genomförts sedan Transportstyrelsens tillblivelse. De insatser för säkrare båtliv, aktiviteter för påverkan av beteenden och attityder hos allmänheten som genom åren utförts i Båtlivssektionens och Sjösäkerhetsrådets regi har ifrågasatts och resurser både i form …

Löpsedel, Ombord »

[29 Apr 2011 | 1 Kommentar | ]
Jessica är frivillig sjöräddare

Nästan 2 000 frivilliga sjöräddare över hela landet är beredda att rycka ut när vi båtägare behöver hjälp. En av dessa är Jessica Nieminen.
Ombord  på motorbåt en som ligger och slår mot stranden försöker jag skapa mig en överblick. Det luktar rök, en av allt att döma chockad person pladdrar hysteriskt och det är mörkt i båten – våra pannlampor ger ett begränsat ljus. Det verkar finnas flera skadade personer ombord. Längst ner i båten hittar jag en äldre man som är kontaktbar men han verkar ha ont överallt. Jag …

Nyheter »

[25 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Ändrade planer för VTS Göteborg

Tidigare i veckan informerade Sjöfartsverket om att de stoppar beslutet att flytta VTS West Coast till Södertälje. Under våren beslutade Sjöfartsverket att flytta sin övervakningscentral (VTS) för Göteborgs hamn och skärgården runt omkring till Södertälje. Genom flytten skulle VTS-operatörernas roll ändras från en bestämmande roll till enbart en rådgivande, vilket naturligtvis skulle påverka säkerheten i hamnen. Ett antal av de fjorton anställda som berördes av beslutet har redan flyttat till Södertälje, och några har sagt upp sig. Under sommaren har bland annat Sveriges redarförening, rederiet Stena Lina och vd för …

Nyheter »

[23 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Inget övertagande av hotade fyrar

Skelleftekretsen har haft långtgående diskussioner om att ta över två fyrar som ska släckas ner av Sjöfartsverket. Nu väljer kretsen att inte göra det.
Kretsen har skrivit ett nej-tackbrev till Farledsavdelningen på Sjöfartsverket angående skötseln av Bjuröklubbs Nordöstra och Kågnäshällans fyrar som man haft diskussioner under lång tid med verket om att få överta.
Det är Skelleftekretsens Lars-Jonny Landström, ordförande i Hamn- och farledskommitténs, som haft diskussioner med Sjöfartsverket, som nu släcker och säljer ut fyrar i rask takt fyrar längs Västernorrlandskusten som inte längre behövs av yrkessjöfarten.
Nu har alltså Skelleftekretsen valt …

Nyheter »

[9 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]

Skall du segla söder och sydost om Öland, syd om Falsterbrev eller i närheten av Simrishamn eller Ystad de närmaste två veckorna, då gör du bäst i att läsa UFS nummer 316 innan du ger dig av. Där kan du läsa om ammunitions- och minröjningen söder och sydost om Öland mellan 16-25 augusti och att man kommer röja i både trafikseparerings- och kusttrafikzonen. Du kan också läsa om minröjningen söder om Falsterborev, rakt över både väst- och östgående trafikseparerinszonen, och se tydliga bilder av sjökortet.
Vidare kan du läsa om skjutvarningar …

Läsvärt »

[27 Jul 2010 | Inga kommentarer | ]
Kustvädret för IPhone

Sjöräddningssällskapet lanserade idag en vädertjänst med detaljerade väderprognoser med vind, vågor, och strömuppgifter. Det finns också information om vattenstånd och vattentemperatur. Du kommer också att kunna se bilder av hur havet ser ut vid olika vindstyrkor, vilket är en unik tjänst. Sjöräddningssällskapet vill öka säkerheten på sjön och därför kostar det inget att ladda ner applikationen. Tyvärr finns tjänsten bara för IPhone, och är alltså inte tillgänglig för andra mobiltelefoner.
Vill du läsa mer om tjänsten, och ladda ner applikationen hittar du informationen här.
/Stina Jansson

Löpsedel »

[23 Jul 2010 | Inga kommentarer | ]
Sjöräddningsstationen Käringön firar 90 år

Under hela veckan 29 firar Sjöräddningsstationen på Käringön att de startade sin verksamhet för 90 år sedan. Det finns chans att prova olika flythjälpmedel, spruta vatten med en brandslang, klättra i räddningsnät, och den som vågar hoppa i vattnet kan få prova på att bli räddad av en rescue runner. Räddningsskeppare Mattias Jarlestam rapporterade sent i går kväll per telefon att eftersom gårdagen varit en mycket blåsig dag på Västkusten, blev torsdagen hektiskt. Samtliga räddningsenheter från Käringön var ute på uppdrag hela förmiddagen fram tills att jubileumsprogrammet skulle börja i …