Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: prylar

Löpsedel, Nyheter »

[15 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Stölder av båtmotorer fortfarande vanligast

Stölder av båtmotorer har minskat något det senaste året men är fortfarande den vanligaste orsaken när det kommer till skador kring båt visar statistik från Länsförsäkringar. Polisanmälan av stölderna ökar vid början och slutet av båtsäsongen och de flesta som drabbas har båten ståendes långt från sitt permanenta boende.

Löpsedel, Nyheter »

[5 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Nya ägare till Hjertmans

Sten Hjertman, grundare och majoritetsägare av båttillbehörskedjan Hjertmans, har tillsammans med Håkan Gendenberg och Fred Wennberg sålt bolaget till en båtintresserad trio. Denna trio består av Stefan Järudd, Fredrik Karlsson och Tomas Billing.

– Efter att under hela 40 år byggt bolaget Hjertmans känns det tryggt att lämna över mitt livsverk till en så erfaren trio. Jag är övertygad om att bolaget kommer att få en bra utveckling framöver, säger Sten Hjertman.

Löpsedel, Nyheter »

[26 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Stoppa båttjuven – såhär gör du

Båtsäsongen närmar sig och därmed ökar också stölderna av båtar, motorer och utrustning. Under 2014 minskade antalet anmälda båtmotorstölder något medan stölder ur och från båtar ökade med tolv procent. Motorer och elektronik går snabbt att stjäla och kan lätt avyttras på andrahandsmarknaden – men som båtägare kan du göra en hel del för att försvåra för tjuven.

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[10 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Londonmässan först ut i Europa

Nu har Europas första stora båtmässa dragit igång i London. 77 nya båtar presenteras på mässan som väntas besökas av uppåt hundratusen besökare under veckan som kommer.

Nya prylar/båtar »

[28 Nov 2014 | Inga kommentarer | ]
120 julklappstips inför julen 2014

Återigen börjar det närma sig jul och den tiden på året då vi ska överväga en eller annan present till våra nära och kära.
På Kryss redaktion bidrar med nästan 120 julklappstips fram till jul. De här 94 tidigare tipsen gäller lika bra i år, sedan kommer ytterligare tips – en om dan fram till själva julafton!
Julklappstips #1: En fjäderlätt flytväst
Julklappstips #2: En varm tröja från S.N.S Herning
Julklappstips #3: Watski Marine Race kit
Julklappstips #4: Bok Den omöjliga isresan
Julklappstips #5: Ett presentkort på Tackel & Tåg
Julklappstips #6: Sjösjukeglasögon
Julklappstips #7: iSea – iPadfodral
Julklappstips #8: …

Nya prylar/båtar »

[27 Jan 2014 | Inga kommentarer | ]
Personlig servis

Säg adjö till tråkig plast men opersonlig dekor och skaffa tallrikar, skålar och muggar av benporslin. Benporslinet är genom sin kanthållfasthet speciellt lämpat som båtporslin. På Gustavsbergs porslinsfabrik kan man dessutom utforma sin egen servis och bestämma dekor själv. Kanske en klassisk rand med båtens namn ovanför? Prisexempel är 470 kr för en mattallrik med 24 cm diameter.
Vill man inte designa själv kan man satsa på denna fina modell med namn Sailor.
För mer information, se gustavsbergsporslinsfabrik.se

Läsvärt, Nya prylar/båtar »

[20 Feb 2013 | 12 Kommentarer | ]
Test: 5 navigationsappar för surfplattan

Navigationsappar med digitala sjökort är ett smidigt verktyg som med ett pris på några hundralappar gör att fler har råd att skaffa digitala sjökort. Men den billigaste är gratis.
Surfplattans nackdelar är att den är känslig för stötar och fukt. Jag har köpt ett överdrag som ger extra skydd, men en fast monterad plotter är nästan alltid bättre skyddad. Ipads skärm är mycket känslig för solreflexer. Men surfplattan kan göra så mycket mer än vad en plotter kan – hämta information, mejla, titta på film eller låta barnen spela spel.
De flesta …

Nya prylar/båtar »

[4 Maj 2011 | Inga kommentarer | ]
Lågfriktionstejp

En tjock, hållfast och framförallt glatt tejp kan användas överallt ombord där man har friktion – ett nerdraget fall som gör fula märken på överbyggnaden eller för att minska gnisselljudet i halkipen från förtöjningstamparna.
Materialet är UHMWPE, som närmast kan uttydas ultra-high molecular weight polyethylene film, är en tejp som är tjock och fäster på alla släta underlag och har länge använts på tävlingsbåtar för en rad olika ändamål.
Testat
Jag har använt denna typ av tejper sedan flera år och det är ett priseffektivt sätt att göra slitageskydd ombord och framförallt att …

Nya prylar/båtar »

[5 Okt 2010 | 1 Kommentar | ]
En halv ratt i båten

Uppfinnaren Jan Smede i Västerås har tagit fram en ratt med stor diameter, som genom sin oregelbundna form tillåter passage när den är ställd på högkant. Det kräver att man inte har flera varv på ratten från ändläge till ändläge utan helst bara ett drygt kvarts varv.  Fördelen med en fast ratt snarare än en vikbar är att den kan byggas stabilare.
Jan Smede är ordförande i Jeannueauklubben och han har i sitt yrkesliv jobbat med patentfrågor på ABB i Västerås. Även ratten är patentsökt och Jan letar nu affärskompanjoner.
Så här …

Nya prylar/båtar »

[3 Aug 2010 | 2 Kommentarer | ]
Nya bergskilar

Under sommarens segling på Västkusten har jag sett en del olika sätt att förtöja, allt från den traditionella bergskilen till metallkilar som verkar expandera i sprickor. Strax norr om Havsstenssund såg vi en spännande variant av expanderande kil, som tidigare båtgäster uppenbarligen inte fått loss. På båtmässan i våras köpte jag en ny variant av kil, som är formad som ett v, vilket ger bra fäste i ojämna och större sprickor, där en ordinär bergskil inte ens skulle fastna. Just den här bergskilen på fotot testades av en annan båt …