Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: nya båtar

Långfärd, Löpsedel, Nya prylar/båtar, Nyheter »

[24 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Fransk vinnare i ny kategori

Fem segelbåtar har utsetts i årets Yacht of the Year under mässan i Düsseldorf. Vinnare i den nya kategorin för långfärdsbåtar blev franska aluminiumseglaren Boréal 52.

Mitt På Kryss »

[13 Jun 2013 | Inga kommentarer | ]
På Kryss med Fingal: Skärgårdsströvaren

I sommar ska ungdomsreportrarna kunna få stöd och hjälp från en lika arbetande redaktör på en 7,5 meter lång aluminiumbåt med utombordare. Nu har den landat i Sverige.
Det är Sören Colbing som är pappa till idéerna med Skärgårdsströvaren som har smal vattenlinje (som en Petterssonbåt), ska ha beräknat låg bränsleförbrukning och få plats med hela familjen och kunna köra rätt upp på sandstranden utan skador på båten.
Efter två prototyper (båda till salu på Blocket just nu; 32-fot och 24-fot). Beräknad bränsleförbrukning runt 0,65 liter bensin per nautisk mil och en …

Nya prylar/båtar »

[28 Feb 2011 | Inga kommentarer | ]
Så skapas en båt

I engelska båttidnignen Practical Boat Owner har man under 2010 haft en intressant artikelserie om hur det litet varv har konceptualiserat och konstruerat den traditionella båttypen Cornish Crabber 26.
Med sin gaffelrigg och klassiska linjer lär det aldrig bli någon storsäljare, men det är ett fascinerande projekt om hur man tar fram en ny båttyp, som är mycket väl värd att läsa för alla som är nyfikna på hur en ny båt kommer till. Författare är David Harding.
Sju delar finns nedladdningsbara som PDF:er.
Del 1: Birth of a new boat – PBO …

Nya prylar/båtar »

[3 Nov 2010 | Inga kommentarer | ]
Smartbåt

Från Frankrike kommer ytterligare en kantig lådformad båt som först gjordes populär av Wallys små motorbåtar. Går lätt genom vattnet och har därför en låg bränsleförbrukning och bör också passa för mindre motorer för dem som inte har så bråttom.
Det är Pia l’Obry som har börjat importera Smartboat som kan både komma med en utombordare (snart även elektrisk) och med inombordare (VP D3 170hk). Knappt 7 meter lång på grund av att vid sju meter ökar de franska interna kraven på utrustning och utbildning.
Smartboat b1lev nominerad till ”European Motor Boat …

Nya prylar/båtar »

[29 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Dagseglare – Rustler 24

Rustler 24 har bly inkapslat i en lång köl, vilket idag är ovanligt bland nyproducerade båtar. Detta ger en lugnare, stadigare gång, vilket uppskattas av många. Släpper man rodret tillfälligtvis, så behåller en långkölad båt kursen mycket längre. Samtidigt minskar långkölen djupgåendet, vilket ökar möjligheterna att komma fram i grunda skärgårdar och att lägga sig mest skyddad av alla i en naturhamn. Det är en värdefull egenskap, för även om man dagseglar vill man ju ändå ibland komma iland på någon trevlig ö, eller hur?
Fakta:

Längd: 7,44 m
Bredd: 1,91 m
Djup: 1,07 …

Nya prylar/båtar »

[29 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Dagseglare – Day-Tripper

Den svenska konstruktören Ocke Mannerfelt har ritat denna båt med bara storsegel som gör ensamsegling så mycket enklare.
En väl genomtänkt båt med dubbla sittbrunnar. Vridbar mast i kolfiber med fatheadsegel. Ingen fock, men gennaker på rulle är möjlig. Därmed enkel segling. I främre sittbrunnen kan man sitta utan fler uppgifter än att prata med rorsman. Ett sorts slag eller veck i fören slår undan skvättvatten. Båten är ganska smal och ännu smalare i vattenlinjen, men ändå stabil tack vare bulbkölen. När man lagt till är det enkelt att bada ifrån …

Nya prylar/båtar »

[21 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Dagseglare – Morris M29

Morris är ett populär tillverkare i USA som gör flera större båtar. När M29:an kom för ett par år sedan blev den en succé. Vackra linjer och effektiv undervattenskropp bör göra den till en effektiv seglare.
Självslående fock. Trailerbar båt med kolfibermast i tabernakel (fällbar). Den har ruff  med enkel, men elegant och  välgjord inredning som går att stänga till, så på det sättet är den mer än en dagseglare. Går att få i flera olika utförande- och utrustningsnivåer. Gennakern kan med linor i sittbrunnen hissas direkt ur och bärgas ner i …

Nya prylar/båtar »

[15 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Dagseglare – Scandinavian Cruiser 20

Danskinitierad, amerikanskritad, Kinabyggd och inspirerad av våra skärgårdskryssare, men med frihängande och uppdragbar köl med blybulb och kolfiberroder, ostagad, roterande kolfibermast med fatheadstorsegel och självslående fock. För den som så önskar även en så kallad Code Zero på rulle. Kan seglas med trapets för den som vill. Påminner om en liten Drake, vilket kanske är passande, för den byggs vakuumgjuten i Kina. Två storasystrar, Scandinavian Cruiser 40 och 66 är på gång, där båtdesignern Eric W. Sponberg är inblandad.
Fakta:

Längd: 5,86 m
Bredd: 1,3 m
Djup: 0,35 – 1,4 m
Vikt: 340 kg varav …

Löpsedel, Nya prylar/båtar »

[10 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Roterbar extrem inredning

Franska JP54 kommer aldrig att bli en vanlig båt. Det är ett brett och platt skrov som liknar de extrema ensamkappseglarna. Den surfar lätt i 20 knop och har kantningsbar köl för att få upp vikten i lovart. Båten väger nio ton (nästan allt är kolfiber) med tre ton i kölbulben.
Oceankappseglaren Jean-Pierre Dick och varvsägaren Luc Talbourdet har tillsammans ritat båten med en mängd ovanliga lösnignar på en båt som inriktar sig mot (snabb) familjesegling.
Inredningen är även den extrem, med runda former, svängda böljande soffor och en kardanupphängd toalett i …

Nya prylar/båtar »

[19 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Dagseglare med klassiska former

Fransmännen är bra på att göra små båtar med former som tilltalar ögonen, åtminstone på mig. Under seglingen i Bretagne har jag sett ett otal vackra båtar och har tagit reda på mer om en del. Indigo 570 är en dagseglare som introducerades för fyra år sedan men vars sköna linjer ej ännu kommit till Sverige.
Fakta Indigo 5.70
Längd: 5.70 m
Bredd : 1.90 m
Djup: 0,30 – 1,30 m
Vikt : 600 kg
Segelyta : 24.00 m²
Pris: €35 700