Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: natur

Löpsedel, Nyheter »

[19 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
WWF: Bra med ökade miljö- och natursatsningar – men mer behövs

WWF välkomnar att regeringen i en turbulent tid står fast vid rejält höjda anslag för skydd och skötsel av biologisk mångfald i skog, sötvatten och hav samt ett utökat svenskt klimatansvar.

– Flera av satsningarna i budgeten styr i rätt riktning mot mål och en politik inom planetens gränser. Vi välkomnar en ökad ambitionsnivå för skydd och skötsel av värdefull natur. Det är viktigare än någonsin tidigare, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Löpsedel, Nyheter »

[12 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Sjöfartsverkets hållbarhetsarbete under 2014

För tredje året redovisar Sjöfartsverket sitt hållbarhetsarbete. Under 2014 blev hela Sjöfartsverket kvalitets- och miljöcertifierat och det arbetet kommer att fortsätta framöver.

– Vi fortsätter utveckla våra arbetssätt för att förbättra kvaliteten på det vi gör och minska vår miljöpåverkan, säger Ulrika Borg, redaktör för hållbarhetsredovisningen.

Löpsedel, Nyheter »

[5 Apr 2015 | Inga kommentarer | ]
Nytt utbildningsmaterial om nedskräpning

Håll Sverige Rent har, i samarbete med Studiefrämjandet, tagit fram ett nytt utbildningsmaterial till filmen ”Strömmar av plast”. I filmen berättar Sveriges främsta forskare om plasten som fyller våra hav. Framför allt är det Bohuskusten som är drabbad och som idag är Sveriges mest nedskräpade kuststräcka. Med det nya materialet hoppas organisationen kunna uppmärksamma orsakerna till och effekterna av marin nedskräpning.

Löpsedel, Nyheter »

[28 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Stärkt skydd för Kosterhavets nationalpark

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill öka skyddet för exempelvis korallreven i Kosterhavets nationalpark. HaV föreslår krav på tillstånd för trålfiske av nordhavsräka i området, krav på utbildning och att trålförbud införs i särskilt känsliga områden.

– I området finns unika naturvärden och det är därför viktigt att fisket bedrivs på ett sådant sätt att dessa inte skadas. Med de här regleringarna bedömer vi att räkfisket i området kan bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering.

Löpsedel, Nyheter »

[19 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Finland och Sverige i gemensamt projekt om Östersjön

Övergödning är ett av de riktigt stora och svåra problemen i Östersjön. Detta kan bara åtgärdas genom att stoppa tillflödet av fosfor och kväve. Projektet NutriTrade är ett gemensamt projekt mellan John Nurminens stiftelse, Initiativet Hållbara Hav i Sverige, Helsingfors universitet, Naturresursinstitutet i Finland, och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Löpsedel, Nyheter »

[8 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Bli en miljösmart båtägare med hjälp av ny sajt

På den nya sajten Båtmiljö.se får du som båtägare tips på miljösmarta lösningar för båtlivet. Tanken är att sajten ska fungera som en guide för alla båtägare och båtklubbar. Med rubriker som ”underhåll”, ”återvinning och avfall” och ”din guide i naturen” ska du snabbt kunna gå in och få svar på din fråga, oavsett om det gäller tips inför vårrustningen eller om du behöver ta reda på var närmaste sopsorteringsstation finns när du är ute och seglar på semestern.

Nyheter »

[8 Sep 2010 | 2 Kommentarer | ]
Kosterhavets snorkelled- landet första?

I morgon fyller Sverige första marina nationalpark Kosterhavet ett år. Under det gångna året har ett provisoriskt naturrum på Nordkoster vid Västrabo varit informationscentrum för nationalparken. Nationalparkschefen Anders Tysklind hoppas att att planerna för en permanent lösning på annat ställe skall gå i lås. En arkitektfirma har tagit fram ett förslag till byggnaderna och dessa planer och förslag skall nu förankras hos de boende på Koster innan man går vidare.
För cirka två veckor sedan invigdes en snorkelled vid Rörvik. Åtta skyltar utplacerade på botten längs en 220 meter lång led …

Läsvärt »

[23 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Ett svenskt korallrev

Säger fotbollssvamp och piprensare dig något? Kanske ett svenskt korallrev ärt lika obekant? Om du i sommar tar båten eller färjan till Kosterhavet på Västkusten har du möjlighet att få uppleva naturen där på ett nytt sätt.
Kosterhavet är det mest artrika havsområdet i Sverige med naturtyper och djur som inte förekommer någon annanstans i svenskt vatten, och är sedan september förra året första svenska marina nationalparken. Nu närmar sig den första sommarsäsongen för den nya nationalparken, och det betyder för dig som besökare nya möjligheter till organiserade utflykter, men också …

Läsvärt, Nyheter »

[26 Feb 2010 | Inga kommentarer | ]
Sälar ända inne vid Slussen

Det finns fler sälar i Stockholms skärgård än på väldigt många år, och de dyker upp långt inne i skärgården. Ända inne vid Slussen.