Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: långsegling

Långfärd, Läsvärt, Nyheter »

[7 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Vinterseglare i sommarljus

Så här års är de flesta av oss mer fåtöljseglare än själva ute med båten. Det råder ingen brist på seglingsberättelser på nätet och i böcker och en av de mer intressanta aktuella just nu är den från kryssarklubbaren Per-Erling Evensen som mönstrat på Lasse Ljungs Arianna af Valleviken och, efter att ha rundat Kap Horn, seglat ner till Antarktis.
Sedan några dagar hoppar de mellan vikarna i en skärgård som bjuder på lite annan segling än vi är vana med hemma i Östersjön eller på västkusten. Samtidigt finns likheterna där …

Långfärd, Löpsedel »

[3 Okt 2014 | Inga kommentarer | ]
Video: Par intervjuade i långseglande Vega

Långseglarna Mark Lagerström och Maria Malmsborg blir intervjuade av en sydafrikansk seglare.
De berättar om sin segling från Sverige och till Sydafrika (de är nu hemma i Sverige sedan ett år tillbaka).
Det är sydafrikanen Steven Searle som redigerat och lagt till denna video på Vimeo. Glöm den något sexistiska kommentaren till Maria om var hon kopplar in sin hårtork (en fråga Mark slapp!).
På Mark och Maria webbplats kan man nu läsa: ”2014-08-26 Almost a year since we got home. In this time we started up our old carreers and are working …

Nyheter »

[20 Feb 2014 | Inga kommentarer | ]
Gratis föredrag med Jimmy Cornell på båtmässan

Jimmy Cornell som bland annat drog igång ARC från Kanarieöarna till Västindien kommer och pratar lördagen den 1 mars på båtmässan.
Jimmy håller just nu på att bygga en 43 fots aluminiumbåt och dessutom göra en jorden-runteskader som går genom Nordvästpassagen.
Kryssarklubben bjuder in dig att komma till mässan 1 mars kl 14.00 – 16.00 sal K11.

Läsvärt, Nyheter »

[13 Nov 2013 | 3 Kommentarer | ]
Eskader Vitahavskanalen 2015

Efter ett upprop i På Kryss och här på PX webbsida har börjat ge en del gensvar, Nu har ett första initiativ för att bilda en eskader som tar båtar genom  Vitahavskanalen och vidare runt Norge – eller åt andra hållet, det är självklart upp till deltagarna.
Initiativet till att arrangera första träffen har Eva Furhoff och Lennart Puktitis gjort tillsammans med eskadernämndens Kjell Vestberg.
Tanken är att göra en träff för att diskutera förutsättningarna. Ett samarbete med Kryssarklubbens ombud i St Perterburg Vladimir Ivankiv behövs också, även om kraven på att …

Nya prylar/båtar »

[1 Jun 2011 | Inga kommentarer | ]
Bok: Cruising guide för Svalbard

Norske seglaren och journalisten Jon Amtrup har skrivit en guide till Svalbard på engelska. Svalbard blir ett allt populärare område, och 80 segelbåtar besökte området sommaren 2010.
Jon har saknat en bok som bara ta upp Svalbard och genom norska förlaget Skagerrak finns nu boken Sail to Svalbard att köpa för 400 norska kronor + porto. Boken finns bara på engelska och omfattar 96 ankarplatser och hamnar och en del utrustningstips.
– Vi seglade runt Spetsbergen, den största ön i Svalbard i fjol, och det var ett äventyr som hade allt; mäktig …

Långfärd »

[30 Maj 2011 | Inga kommentarer | ]
Studenter köper båt i Florida

Fyra killar från Helsingborg som tog studenten i våras har tillsammans köpt en äldre båt i Florida för att tillsammans segla i Karibien.
Kryssarklubbsmedlemmen Filip Peters är bara 19 år, håller nu på att uppfylla en dröm. Han befinner sig i Södra Florida just nu tillsammans med tre kompisar, William, Jakob och Anton, som gått gymnasiet tillsammans i Helsingborg och tog studenten förra sommaren.
Tillsammans köpte de i april en billig segelbåt, en Cal 35 från 1974, osedd i Florida och har precis fixat till den för att segla i Karibien, där …

Nyheter »

[21 Feb 2011 | Inga kommentarer | ]
Milo i trygg hamn efter Antarktis

Milo och hennes besättning kom igår tillbaka till Puerto Williams för att lämna av en av besättningen för hennes flyg hem. Allt har gått bra efter att ha väntat nästan en vecka i lä bakom en ö på Antarktiska halvön innan ett någorlunda stabilt väderfönster gjorde att de kunde påbörja den veckolånga seglingen tillbaka till sydligaste tippen på Sydamerika.
Det är Jonas Ekblad och Oceanseglingsklubbens radioamatörer som har haft kontakt med Milo i princip varje dag. Jonas har sms:at väderprognoser över satellittelefonen men också haft någon enstaka telefonkontakt som talade om …

Långfärd, Löpsedel »

[14 Sep 2010 | Inga kommentarer | ]
Första svenska båten genom Nordvästpassagen

I dag har Ariel IV, som första svenska segelbåt i historien gått genom Nordvästpassagen från Lancaster Sound, Kanada i öster till Point Barrow, Alaska i väster. Färden genom Nordvästpassagen började 10 augusti och har varit både farofylld men också fylld av mäktiga naturupplevelser. Den norske upptäckaren Roald Amundsens gick samma väg vilket tog honom tre år med start 1903.
Läs mer på deras blogg här.
Stina Jansson

Läsvärt, Ombord »

[20 Aug 2010 | 1 Kommentar | ]
24-timmars utmaningen

Hur ofta seglar du 12 eller 24 timmar i sträck? Eller hur ofta seglar du i soluppgången, eller glider fram i augustimörkret med båten, med bara fyrarna som sällskap? Kanske allt för sällan. För visst är det härligt att ha havet för sig själv en stund. På Västkusten rapporterar 24-timmarsseglarna om mareld, vackra solnedgångar och sällskap av sälar och tumlare under seglatsen. På ostkusten är det vackra soluppgångar och trolska vikar som står i loggböckerna.
Har du trimmat båten och besättning hela sommaren till att ta mer höjd i slagen, beräkna …

Nyheter »

[5 Aug 2010 | 1 Kommentar | ]
Nu är hon på väg

I går lade 14-åriga Laura Dekker ut från hemmahamnen i Holland. Tillsammans med sin pappa seglar hon till Portugal, för att därifrån starta sin jorden runt segling, för att bli världens yngsta seglare som seglat jorden runt ensam. För en vecka sedan fick Laura tillåtelse av barnavårdsmyndigheterna hemma i Holland att segla iväg. På sin hemsida beskriver hon att hon redan som 10-åring ville segla jorden runt, men då ville inte hennes föräldrar släppa iväg henne. För ett drygt år sedan blev hon förbjuden att segla iväg av barnavårdsmyndigheterna, och …