Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: kretsar

Läsvärt, Löpsedel »

[27 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Kvinnor som tar för sig

Fyra kvinnor sitter i sittbrunnen på Tant Trygg, en av de IF:ar som Kryssarklubben äger. Maria Hagegärde instruktör och kontaktperson för Kvinna ombord i Vänerkretsen berättar om verksamheten, och de andra fyller ivrigt i. Kvinnorna samlas varje onsdag hela seglingssäsongen ombord på Tant Trygg som ligger i hamnen hos Karlstad segelsällskap. De flesta onsdagskvällar backar de ut Tant Trygg, drar upp seglen och ger sig ut för en kvällsseglats. Blåser eller regnar det mycket då blir det teori inomhus, för det skall mycket till innan de ställer in sina onsdagsseglingar. …

Nyheter »

[23 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Inget övertagande av hotade fyrar

Skelleftekretsen har haft långtgående diskussioner om att ta över två fyrar som ska släckas ner av Sjöfartsverket. Nu väljer kretsen att inte göra det.
Kretsen har skrivit ett nej-tackbrev till Farledsavdelningen på Sjöfartsverket angående skötseln av Bjuröklubbs Nordöstra och Kågnäshällans fyrar som man haft diskussioner under lång tid med verket om att få överta.
Det är Skelleftekretsens Lars-Jonny Landström, ordförande i Hamn- och farledskommitténs, som haft diskussioner med Sjöfartsverket, som nu släcker och säljer ut fyrar i rask takt fyrar längs Västernorrlandskusten som inte längre behövs av yrkessjöfarten.
Nu har alltså Skelleftekretsen valt …

Läsvärt, Ombord »

[20 Aug 2010 | 1 Kommentar | ]
24-timmars utmaningen

Hur ofta seglar du 12 eller 24 timmar i sträck? Eller hur ofta seglar du i soluppgången, eller glider fram i augustimörkret med båten, med bara fyrarna som sällskap? Kanske allt för sällan. För visst är det härligt att ha havet för sig själv en stund. På Västkusten rapporterar 24-timmarsseglarna om mareld, vackra solnedgångar och sällskap av sälar och tumlare under seglatsen. På ostkusten är det vackra soluppgångar och trolska vikar som står i loggböckerna.
Har du trimmat båten och besättning hela sommaren till att ta mer höjd i slagen, beräkna …

Läsvärt, Löpsedel »

[17 Aug 2010 | Inga kommentarer | ]
Utbildningsdags!

Nu är det dags att förkovra sig inför nästa sommar. Jodå, det är långt till sommaren, men den långa hösten är perfekt för att du skall hinna lära dig något nytt. Allt ifrån förarintyg, kustskepparkurs till kanalintyg för att kunna ge dig ut på de inre vattenvägarna i Europa. Kanske behöver du bättra på kunskaperna hur du bäst tar hand om din dieselmotor, eller kanske behöver du uppgradera ditt gamla VHF-intyg till ett SRC-intyg. Hos västkustkretsen kan du till exempel lära dig mer om marin fotografering i höst. Även om …

Nya prylar/båtar »

[13 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Båtlivet i Gävle har problem

Briggen Gerda riskerar att försvinna från Gävle. Den har körts på grund tre gånger och dragit på sig skulder för fyra miljoner kronor. Därmed har den ideella föreningen gått i konkurs.
Man försöker nu få behålla fartyget vid kaj i Gävle. Kommunstyrelsen är enig över blockgränserna om att inte stötta föreningen med en enda krona. Det finns dock fortfarande en chans att behålla Gerda i Gävle, men den blir allt mindre.
Gävle kommun har tagit fram en ny slogan, ”välkommen ombord”, för att profilera Gävle som en sjöfartsstad. En slogan som kostat …

Mitt På Kryss »

[5 Maj 2010 | Inga kommentarer | ]
Om Eskadernämnden

Att segla eskader är framförallt en social aktivitet, men ger också extra råg i ryggen till besättningar att segla till områden de inte skulle ha besökt på egen hand. Eskadernämnden jobbar hårt för att förbättra arrangemangen.
 Många har upptäckt tjusningen i att dela upplevelserna på sjön med andra besättningar. Det är den sociala delen som lockar mest när det gäller eskadersegling.
Eskadernämndens medlemmar träffas en gång per år för att utbyta erfarenheter och ta fram stöd för att stärka kretsarnas eskaderverksamhet. I övrigt håller man kontakt per mejl och telefon. Det är …

Läsvärt, Mitt På Kryss »

[28 Mar 2010 | Inga kommentarer | ]
En vinterresa till Landsort

Tjejer se hit! Så löd delar av en rubrik i Kretsnytt, Sörmlandskretsens tidning, i augusti 2009. Sex månader senare åkte 19 tjejer till Landsort en solig vårvinterhelg i mars.
Vi for med båt från Ankarudden till Öja/Landsort. Väl framkomna bodde några på vandrarhemmet och några i lotsutkiken och i deras annex. Helgen gick fort, men vi hann med mycket. En guidning i kapellet av Roland Sjöblom, samlingar på vandrarhemmet där vi bl.a diskuterade boken ”Ta rodret kvinna” av Linda Lindenau, vi talade om tjejsegling, sjöng Tjejernas Eskadervisa, hade genomgång av …