Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: bok

Nya prylar/båtar »

[24 Apr 2014 | Inga kommentarer | ]
Bok: uppdaterad bok om el

Tekniska nämndens Magnus Sterky har nu omarbetat sin elbok, utgiven på eget förlag, som nu finns tillgänglig i sin andra upplaga.
Bland de elböcker som finns på svenska så är denna utan tvekan den mest fylliga, även om det kräver en hel del förkunskaper för att få full nytta av en del teknisk information.
Kan beställas direkt från Magnus på webbplatsen batteknik.se. Pris 411 kronor inklusive porto vid förskottsbetalning.
Så här skriver Magnus om boken:
Vad är det för skillnad på olika batterier? Varför kan man inte koppla ihop dem hur som helst? Hur fungerar generatorer …

Nya prylar/båtar »

[19 Dec 2013 | Inga kommentarer | ]
Julklappstips: Den unge, den gamle och havet

” ”Oj”, sa Yrvind.
Jag gillade inte alls när han sa de där två bokstäverna efter varandra. När Yrvind säger ”oj” så säger han det alltid i samma tonläge. Det spelar ingen roll om han tappar sin gaffel eller om masten gått av. Han börjar alltid med att säga ”oj” när det händer något oväntat. När han sa det den här gången fick jag som vanligt en stor klump i magen och undrade vad det nu kunde vara.”
 
Det kan tyckas som ett omaka par, den 70 åriga mannen och den 19 …

Nya prylar/båtar »

[15 Dec 2013 | Inga kommentarer | ]
Julklappstips: Steffos spritbibel

Steffo Törnquist blandar calvados i vispgrädden, sprutar rom i osten och vet exakt vilken ålder en cognac bör ha för att göra cigarren gudomlig. Han har lett SM för sommelierer, gjort spritdokumentärer i tv, utbildat på universitet, är kunglig hovleverantör i spritkunskap, sitter i styrelsen för Vin- och sprithistoriska museet och åker land och rike runt som spritmissionär.
I den här boken har Steffo samlat all sin kunskap och erfarenhet av sprit, och han bjuder på sina favorittips hur man bäst njuter den och med vilka tillbehör. I 50 fullspäckade, rikt …

Nya prylar/båtar »

[10 Dec 2013 | Inga kommentarer | ]
Julklappstips: Expeditionen

Bea Uusmas omtalade och fascinerande bok om Andrées misslyckade polarexpedition. Boken vann nyligen Augustpriset och bjuder på fängslande läsning som närmar sig historien på ett nytt och gripande sätt.
 
I juli 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong. Planen är att på ett enkelt och stilfullt sätt ta sig till Nordpolen. Där ska de sätta ut flaggan som markerar att expeditionen varit framgångsrik och sedan glida vidare mot Amerika. I packningen finns vackra kläder och stiliga handskar som ska bäras när ballongen tas emot på andra sidan Atlanten. …

Långfärd »

[24 Sep 2013 | Inga kommentarer | ]
Onlinebok: Med 22 fots båt till Söderhavet

Dansk-amerikanske John Holden Foley seglade sin Junker 22 från  Esbjerg i Danmark till Papeete på Tahiti Nui, en segling som tog honom under ett år över Atlanten och östra Stilla Havet.
Det var sommaren 2000 som John lämnade Danmark efter en skilsmässa för att segla sin 6,5 meter långa Junker 22:a Trojka med kurs jorden runt. Han fick en storm på Biscaya som doppade spridarna i sjön men lade sig bi och red ut vädret under ett dygn. Och även om han uppfattade vågorna som mycket skrämmande hade han det relativt bekvämt …

Ombord »

[20 Sep 2013 | 3 Kommentarer | ]
Myten bakom Tristan Jones

Många är vi som läst Tristan Jones böcker på 1980-talet. Mest välkänd är ”En otrolig seglats” som i jag-form berättar om när Jones seglar både på Döda havet och på Titicacasjön. Någonting som egentligen aldrig hände.
Tristan Jonas dog i juni 1995. Han föddes som Arthur Jones 1929 utom äktenskapet av en arbetarklassflicka i Liverpool och blev lämnad till barnhem. Hans utbildning var dålig men kom ändå att bli en av de mest framgångsrika författarna under 1900-talet.
Tristan var för ung för att vara med i Andra Världskriget men tog värvning 1946 …

Nya prylar/båtar »

[22 Apr 2013 | 2 Kommentarer | ]
Bok om bastu på ostkusten

En bok med bastutester av Tomas Andermo kommer med egen utgivning. Det är information om 27 bastur med text och bild.
Tjugofem av dessa bastu ligger i Stockholms skärgård men boken sträcker sig ner till Nyköping och Sörmlandskretsens uthamn Broken. Tomas med fru och vänner har i flera år seglat sin RJ 85:a till olika platser med publika bastur och tipsar här om dem.
Så här skriver författaren om boken:
Denna bok beskriver bastuplatser från ön Arholma utanför Norrtälje i norr till ön Broken utanför Nyköping i söder. Min tanke var att göra …

Nyheter »

[28 Jan 2013 | 1 Kommentar | ]
Årsboken 2013 om Åland

Årsboken som kommer med På Kryss nummer 5-2013 (slutet av maj) handlar i år om leder, hamnar och vikar i Åland.
Författare är Anders Hellberg, svensk seglare och journalist, som numera har Mariehamn som sin hemmahamn. Årsboken kommer att bli ungefär 160 sidor, med runt 50 hamnar plus textkapitel och kartor.
När nyheten först kom ut om Anders jobb med en guidebok motarbetades han av lokala åländska markägare som inte ville ha fler båtar på sin mark, men dessa problem är nu ur världen berättar Anders:
– I den nuvarande formen är den åländska allemansrätten …

Nya prylar/båtar »

[22 Dec 2012 | Inga kommentarer | ]
Julklappstips: rolig bok om nybörjare

Från amerikanska bloggerskan Renee D. Petrillo kommer en mycket rolig bok – A sail of two idiots.
Den handlar om hur hon och hennes fästman, båda landkrabbor, köper en stor katamaran och lär sig segla samtidigt som de lämnar Florida och styr mot Bahamas och sedan mot de Små Antillerna i Västindien. hela tiden förmedlar de sina (många) misstag och vad de lär sig av dem.
På lätt engelska, och hela tiden med glimten i ögat. Beställ från en webbokhandel.
Pris: ca 22 USdollar (166 kronor från adlibris.se).
ISBN: 978-0-07-177984-5.
Mer info: www.islandbabble.blogspot.com

Nya prylar/båtar »

[17 Dec 2012 | Inga kommentarer | ]
Julklappstips: Handbok för Atlanten

Alastair Buchan har stor erfarenhet av att segla över Atlanten och är dessutom skribent för Yachting Monthly.
Han har skrivit The Atlantic Sailor’s Handbook, en handbok som bara tar upp genomförandet av en Atlantsegling, från England till Västindien eller Azorerna och tillbaka.
Här finns det mesta man kan önska av information om distanser, vägval och livet ombord.
Pris: ca 195 kronor.
ISBN: 978-1-4081-0011-0.
Mer info: www.adlardcoles.com