Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: Bavaria

Löpsedel, Nyheter »

[19 Apr 2011 | Inga kommentarer | ]
Förlikning om Bavarian med tappade kölen

En uppgörelse utanför rätten har gjorts mellan den Kryssarklubbsmedlem och de personer som sålde honom en alldeles ny 39 fots Bavaria som några månader senare svårförklarligt tappade kölen.
Vi har tidigare skrivit om detta fall i På Kryss (länkar till grundartikel, Hugo Tibergs kommentar, Bavarias svar 1 och Bavarias svar 2).
Att en segelbåt spontant tappar kölen är extremt ovanligt. I tidigare fall för fritidsbåtar, som både gällt Bavaria som Jeanneau, har det skett i samband med kraftiga grundkänningar och då har hela kölen lossnat från skrovet och inte gått av. Man …

Ombord »

[18 Jun 2010 | Inga kommentarer | ]
Sprucken och tappad köl – Hugo Tibergs kommentar

Att upptäcka ett tillverkningsfel vid nybåtsköp är sällan lätt. Båten byggs i många likartade exemplar, och alla ser så perfekta ut. Felet uppenbarar sig ofta först efteråt, och då kan köparen vara beroende av en effektiv garanti från tillverkaren eller säljaren.
Makarna J köpte i maj 2006 en ny Bavaria 39 av ett konsortium av tre svenskar. Båten låg i Holland och seglades till Sverige av säljare och köpare gemensamt. Vid vinterupptagning den 31 oktober 2007 upptäcktes att mer än hälften av järnkölen fallit av. Makarna vände sig med åberopande av …

Löpsedel, Ombord »

[17 Jun 2010 | Inga kommentarer | ]
Sprucken och tappad köl

En ny 39 fots tysk segelbåt saknade hälften av sin köl när ägaren plockade upp båten på hösten. En teknisk undersökning har gjorts vilket tyder på att ett undermåligt material använts vid gjutningen. 
Vid höstupptagningen för snart tre år sedan upptäckte ägaren till en stor Bavaria att mer än halva kölen saknades. Kölen av gjutjärn hade gått av i ett ungefär horisontellt snitt mitt på. Ägaren, som var med och hämtade båten i Holland våren 2006, hävdar att han aldrig gått på grund. Detta påstående kan stödjas av att inga skador, …

Ombord »

[16 Jun 2010 | Inga kommentarer | ]
Sprucken och tappad köl – Bavaria svar 2

På Kryss gav varvet och Bavarias återförsäljare i Sverige Bavia möjligheten att besvara kritiken från ägaren och den metallurgiska undersökningen i denna artikel i På Kryss (nr 5/6-2010).
Dear Mr. Tiberg, in the following as announced my overall statement, which deals with both the legal assessment under German law and the question, to what extent the rupture of the keel is to be attributed to a material defect. Let me begin with the second aspect: 
1. Your client refers the loss of a part of the keel and the reproach that Bavaria used …

Ombord »

[16 Jun 2010 | Inga kommentarer | ]
Sprucken och tappad köl – Bavaria svar 1

På Kryss gav varvet och Bavarias återförsäljare i Sverige Bavia möjligheten att besvara kritiken från ägaren och den metallurgiska undersökningen i denna artikel.
Bavia Yacht AB är som varvets enda auktoriserade återförsäljare i Sverige inte inblandade i denna affär. Båten är privatimporterad och ägarens situation hade antagligen sett annorlunda ut om det funnits en auktoriserad återförsäljare att lösa frågan med. Vi som Bavariaförsäljare i Sverige följer naturligtvis konsumentköplagarna och ger kunderna garantier och service. Vi har av goodwillskäl hjälpt ägaren att få en ny köl från Bavariavarvet, utan kostnad för honom. …