Förstasidan » Arkiv

Artiklar taggad med: äventyr

Läsvärt, Löpsedel, Mitt På Kryss »

[14 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
70-talsnostalgi inför 24-timmars

För den som vill få en spännande historielektion inför årets 12- och 24-timmars av en av grundarna själv och frossa i 70-talsnostalgi finns ett halvtimmes teve-reportage på SVT Play.
Det är St Anna-kretsens arrangemang 1975 där Viggen, Vindö 40 och Stortriss (med vindroder!) hörde till de heta nya båtarna och galon var lika självklart som goretex i dag.
Grundaren Åke Améen berättar bland annat att arrangörerna på de första seglingarna inte hade bestämda punkter att passera för att ”det kom vi underfund med att det där gick ju inte. För när vi …

Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[12 Mar 2015 | Inga kommentarer | ]
Götheborg sätter segel mot Amsterdam

I sommar ger sig Ostindiefararen Götheborg ut på en fyra månader lång turné i Europa, European Tour 2015. Under turnén besöker skeppet bland annat återigen Amsterdam för att delta i världens största maritima festival, SAIL Amsterdam 2015 . SAIL Amsterdam arrangeras vart femte år och väntas i år locka nästan två miljoner besökare.

Långfärd, Ombord »

[18 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Till Argentina i Hurley 22

Sven Yrvind fortsätter att inspirera till långfärder i mindre båtar. När Oskar Huledal från Stockholm fick idén att segla till Argentina vände han sig till Yrvind för tips och råd.
– Jag behöver modifiera min Hurley och där har jag redan konkreta förslag från Sven, säger Oskar som bestämde sig för resan efter en paddling på Grönland. En paddelguide som han blev god vän med kommer från Argentina och plötsligt hade Oskar en destination för sitt första stora egna segeläventyr.
– Om allt klickar hoppas jag att förberedelserna inte tar mer än …

Långfärd »

[15 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Fingal 2014: Otroliga ostkusten

Från Klintemåla till Snedskär
Fingals besättning tar sig söderifrån in i ostkustens skärgårdar från Kalmarsund. De upptäcker en värld med få båtar (varav ganska många är tyskar), trolska vikar och emellanåt överfulla hamnar.
Småländska Klintemålas hamn är egentligen bara en liten brygga, men det finns både el och duschar (dricksvatten uppe i en hamnbod, där det är bättre). Bland sommarhusen finns en liten kiosk med basvaror. Vid kajen ligger en pizzeria som serverar genom en lucka i väggen. Uppåt land slingrar sig grusvägar genom områden av glest utspridda sommarstugor. Längs den dammiga …

Löpsedel, Nyheter »

[9 Feb 2015 | Inga kommentarer | ]
Summering av Båtmässan – en inspirerande mässa

För första gången på flera år var Båtmässan i Göteborg fullbokad. Under den dryga veckan som mässan var öppen besöktes den av nästan 60 000 personer. Och arrangörerna tror framför allt att det har att göra med årets scenprogram.

– Det känns tydligt att konceptet ”Förvekliga dina drömmar” har satt sig nu. Många kommer till Båtmässan för att de vill se, höra, drömma och inspireras av det som händer på scenen, säger en nöjd Bengt Wallin, affärsansvarig för Båtmässan.

Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter »

[21 Jan 2015 | 1 Kommentar | ]
Se filmen om Laura Dekker

På Kryss fick en uppmaning från kryssarmedlemmen Lars Eriksson i Saltsjö Duvnäs:
”Filmen som visades på teve igår tar andan ur en. Har På Kryss haft någon artikel om denna supervarelse? Om inte, så är det väl motiverat.”
Ja, På Kryss har följt Laura Dekkers äventyr men för dig som missat filmen finns chansen kvar. Klicka för mer info och länk!

Läsvärt »

[12 Jan 2015 | Inga kommentarer | ]
Med IF-tanterna runt Sverige

Johan Pehrson har ingen egen båt men har ändå seglat mer i svenska vatten än många andra kryssarklubbare. I somras seglade han Kryssarklubbens IF-båtar längs södra Norrlandskusten, i Vänern och Sörmlands skärgård.
Gävle – Tant Storm
Det doftar tång och syren på kajen i Gävle. Den svala vinden blåser så livligt in från Bottenhavet att vårens alla bekymmer med ens vädras ut. Trafiken viner fram på landsvägen intill småbåtshamnen. Juni har knappt hunnit börja och semestern kommer inte att stänga Sverige än på ett tag, men vi tjuvsmakar på den annalkande sommaren. …

Nyheter »

[15 Sep 2014 | Inga kommentarer | ]
Volvo Ocean Race: Ny äventyrlig tv-serie om segling

För oss som inte kan få nog av båtliv så kan vad som verkar bli en riktigt intressant tv-serie om Volvo Ocean Race ”Life at the extreme” förgylla våra fredagskvällar med start 11 oktober och 9 månader framöver.
Varje program kommer att vara 30 minuter långt och hela serien består av 39 delar. Den har köpts in av 75 tv-stationer, men oklart ännu om någon av dem är svensk.
Men det är inga problem utan varje avsnitt kommer att finnas tillgängligt på Youtube och liknande tjänster.
Segling är faktiskt en ganska bra tv-sport …

Långfärd »

[1 Aug 2014 | Inga kommentarer | ]
Upp genom Gambias djungler

För att ta oss till Gambia var vi för ovanlighetens skull tvungna att styra mot passaden, vågorna och strömmen. Seglingen från Kap Verde blev därför ganska blöt och obekväm i vår 30-fots Ash. Hon tog det dock med ro. När vinden mojnade bakom land efter fyra dygn till havs var både sjösjuka och blöta rumpor snabbt bortglömda.
Följ Sven och Kerstins segling uppför Gambiafloden.

Långfärd, Löpsedel, Nyheter »

[1 Feb 2014 | Inga kommentarer | ]
Eskader till Vita havet, Kolahalvön och Norge

Seglar man i eskader vågar man ta sig an utmaningar man kanske inte skulle ge sig på själv. Sommaren 2015 planerar kryssarklubben att genomföra en eskadersegling till Vita havet, Kolahalvön och Norge.
Ta chansen och följ med på denna unika resa som tar dig över till spännande mål som Utsira, Norges fjordar, Lofoten, Nordkap, Kirkenes, Kolahalvön, Vitahavet, Vitahavskanalen, de ryska sjöarna Onega och Ladoga, de ryska floderna Svir och Neva, S:t Petersburg, Helsingfors. Seglatsen kommer att vara i minst 15 veckor och bjuder garanterat på spännande upplevelser och nya erfarenheter. Eskadern …