Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Den unge, den gamle och havet

19 december 2013 – 09:20 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Den unge, den gamle och havet

Den unge den gamle” ”Oj”, sa Yrvind.

Jag gillade inte alls när han sa de där två bokstäverna efter varandra. När Yrvind säger ”oj” så säger han det alltid i samma tonläge. Det spelar ingen roll om han tappar sin gaffel eller om masten gått av. Han börjar alltid med att säga ”oj” när det händer något oväntat. När han sa det den här gången fick jag som vanligt en stor klump i magen och undrade vad det nu kunde vara.”

 

Det kan tyckas som ett omaka par, den 70 åriga mannen och den 19 åriga ynglingen, men tillsammans tänker de segla över Atlanten i en Albin Vega. De känner inte alls varandra, har bara pratats vid några gånger när de bestämmer sig för att tillbringa månader tillsammans i en liten båt. Tanken är att ynglingen ska lära sig långseglingens sköna konst av den gamle sjömannen.

 

Sven Yrvind är en känd långseglare som ofta gått sina egna vägar och vågat ifrågasätta det gängse sättet att göra saker på. Ett original om man så vill. Thomas Grahn är en kille som älskar att segla och som med ungdomlig entusiasm köpt en båt tillsammans med en kompis. Efter att ha installerat ett par rejäla högtalare i sittbrunnen för att kunna lyssna på musik under Atlantenöverfarten anser killarna att båten är rustad för långsegling. Fast vid närmare eftertanke kanske några goda råd på vägen inte vore så dumt … Det är nu Yrvind kommer in i bilden och när kompisen hoppar av projektet erbjuder han sig att följa med en bit på resan. Rollfördelningen blir snabbt bestämd: den unge är kapten, den gamle deckhand. Arbetsfördelningen delas upp 60/40 och likaså matransonerna.

Många anser att ska man korsa Atlanten måste man segla genom Engelska kanalen, ner till Spanien och vidare till Kanarieöarna där man inväntar passadvinden. Sven Yrvind hatar Engelska kanalen – den är hårt trafikerad av stora fartyg och där finns besvärligt tidvatten och sandbankar – han föredrar en annan rutt via Skottland och Irland.

Det udda vägvalet, den händelserika resan och den intressanta besättningen gör denna seglats till en mycket minnesvärd läsupplevelse. Berättelsen förs framåt växelvis av Kapten och Yrvind och det blir en härlig dynamik mellan lärling och mentor. Finurliga uppfinningar och ett frejdigt sätt att attackera problem gör att färden till Florida inte liknar något annat. Det blir både intressant och mycket underhållande. Och när Kapten seglar över Atlanten helt ensam på tillbakavägen är han inte mer än 20 år och blir därmed Sveriges yngste ensamseglare. Yrvind måste ha varit en god lärare – även om många här hemma ansåg honom ytterst ansvarslös när det fick höra om den unge och den gamles eskapader.