Hem » Läsvärt

Läsvärt

Hjärnskakning och larmvägar till sjukvården

24 juni 2010 – 07:14 Kommentarer inaktiverade för Hjärnskakning och larmvägar till sjukvården

Foto:Crossing Latitudes

Får du bommen hårt i huvudet, eller slår i huvudet hårt då kan du vara rätt säker på att du har fått en hjärnskakning. En hjärnskakning är en form av skallskada som kan uppstå efter ett kraftigt våld mot huvudet, men inga blodkärl har brustit och hjärnvävnaden är hel.

För en lekman kan det vara svårt att avgöra hur allvarligt skadad någon är som fått bommen i huvudet. En person kanske bara skakar på sig lite lätt just när olyckan inträffar och får lite ont i huvudet, men börjar må illa och kräks efter flera timmar. En annan person blir omtöcknad eller till och med medvetslös med en gång. Det är alltid bättre att fråga om råd en gång för mycket än en gång för lite. Är du inom Sveriges gränser ringer du 1177 var du än befinner dig, då kommer du till sjukvårdsupplysningen. Har du VHF ombord kan du kalla du upp Stockholm Radio och ber dem koppla dig till sjukvårdsupplysningen. Behöver du mycket snabbt hjälp använder du ilmeddelandet Pan-Pan när det pratar i din VHF.
Symptom vid hjärnskakning:
• Ev.kortvarig medvetslöshet
• Minnesförlust
• Medvetanderubbning
• Illamående, kräkningar
• Huvudvärk
• Yrsel
Första hjälpen vid hjärnskakning
L= Livsfarlig läge vad är det som har orsakat slaget mot huvudet? Kan det drabba dig som hjälpare? Är det säkert att hjälpa den skadade. En slängande bom med ett skot, kan orsaka flera skador om du inte åtgärdar den först.
A= Andning. Är personen medvetslös och har ofria luftvägar, måste du ordna fria luftvägar först. Lägg personen i stabilt sidoläge. Om personen inte andas, starta hjärtlugnräddning och larma sjöräddningen omedelbart med pan-pan. Andas personen låt personen lägga sig bekvämt i lä.
B= Blödning. Undersök ev. förekomst av blödning från huvudet, och stoppa blödningen med att trycka mot blödningen med något som absorberar blödningen.
C= Cirkulationssvikt, gäller knappast enbart för hjärnskakning, utan då har personen andra skador också. Vi lämnar därför denna punkt med avseende på hjärnskakning.
En hjärnskakning är svårt att avgöra hur allvarlig den är. När den skadade personen ligger ner bekvämt och säkert, och har fria luftvägar, kontakta sjukvårdsupplysningen via mobiltelefonen på 1177 eller via VHF för att få vägledning. Anser du att det är allvarligt, då ringer du 112. Har du en VHF kallar du upp Joint Rescue Coordination Center (JRCC) på kanal 16 med ett pan-pan för att få snabb hjälp.
Ge inga läkemedel utan kontakt med sjukvården, det kan förvärra skadan.

Läs mer om JRCC här.
Läs mer om sjukvårdsupplysningen här.
Övriga artiklar om sjukvård på vår webb hittar du här.

/Stina Jansson